Våldsam attack på arbetare i Sydkorea

INNEHÅLL NR 3
LO, SAP och arbets-
rätten

Soffliggarna näst störst
i valet

Vem ska trösta Göran?

KPML(r) -i en kommun nära dig?

Sjöbopartiet halverades

Unga arga irländska
frihetskämpar

Bomben i Omagh

Klasskriget har börjat!

Demonstration mot
modedödssynder

Ett eko från 30-talets
Tyskland

Våldsam attack på
arbetare i Sydkorea

Clintons smutsiga krig

Rödrävens
sportkrönika

Konflikten är ännu inte över för alla arbetare, som över en månad strejkat på en bilfabrik i Ulsan i sydöstra Sydkorea. Hyundai Motors, som är den största biltillverkaren i Sydkorea, ville sparka ca 1500 arbetare från fabriken.

5000 arbetare gick i slutet av juli ut i strejk och ockuperade fabriksområdet. Arbetarna får stort stöd från sina fruar och barn vilka deltar i strejken och förser arbetarna med mat. Regeringen i Sydkorea har beordrat polisen att ta till våld för att få stopp på strejken. 13000 kravallutrustade poliser omringade den 18 augusti fabriksområdet.

Polisen var utrustad med bl a vattenkanoner, tårgas och bulldozers medan arbetarna bara hade järnrör att försvara sig med när de konfronterade polisen.

Kvinnor och barn stod sida vid sida med arbetarna och skanderade i ösregnet, "rädda våra jobb" och fackföreningsledarna uppmanade de järnrörsbeväpnade arbetarna att kämpa vidare.

Bråk uppstod mellan kvinnor och polis när kvinnorna försökte föra in mer mat till de tappra arbetarna.

Strejken har kostat Hyundai Motors nästan 10 miljarder dollar men facket vägrar att gå med på en uppgörelse. "Vi kan bara acceptera att företaget tar tillbaka sina hot om uppsägningar", sa en talesman från facket. "Vi vill inte se en enda arbetare förlora jobbet".

Arbetarna och facket har bekräftat sina planer på att "slåss till slutet om regeringen tar till våld och attackerar fabriken". Företagsledningen säger att de inte tänker backa på sina planer att sparka "överflödiga" arbetare.

En talesman för företaget menar att "ledningens rätt att sparka arbetare borde vara skyddat av lagen".

De fagra orden från fackföreningsledningen, visade sig just vara ord när hot om stämmning mot de fackföreningsledare som stött strejken annonserades av företaget. Landets arbetsmarknadsminister lyckades då få till en uppgörelse som innebar kapitulation och nederlag för arbetarna. Avtalet innebär att företagsledningen får välja fritt vilka arbetare de vill avskeda, mot att fackbossarna slipper åtal. De av företaget sparkade arbetarna sittstrejkar nu på arbetsplatsen och sympatistrejker har utbrutit hos bilfabrikens underleverantörer. Så att även om fackledningen svikit pågår kampen än.

 

F. Söderlind