LO, SAP och arbetsrätten

INNEHÅLL NR 3
LO, SAP och arbets-
rätten

Soffliggarna näst störst
i valet

Vem ska trösta Göran?

KPML(r) -i en kommun nära dig?

Sjöbopartiet halverades

Unga arga irländska
frihetskämpar

Bomben i Omagh

Klasskriget har börjat!

Demonstration mot
modedödssynder

Ett eko från 30-talets
Tyskland

Våldsam attack på
arbetare i Sydkorea

Clintons smutsiga krig

Rödrävens
sportkrönika

LO firade 100 år i dagarna, detta torde väl inte ha undgått någon.

Men vad är det för en hundraåring som firas?

I valrörelsen har det stormat kring LO och dess 20 miljoner bidrag till SAP. Är detta ett sätt att köpa sig politiska beslut?, är det rena mutor?, eller har facket rätt att ta politisk ställning? Jag bryr mig inte om vilket eftersom jag är medlem i en helt annan fackförening och definitivt inte är socialdemokrat. Vad som irriterar mig mer hos denna hundraåring är LO ekonomernas senaste utspel om uppluckring av arbetsrätten.

LO ekonomerna vill diskutera löneflexibilitet, förändra arbetslöshetsförsäkringen, hitta nya anställning och förhandlingsformer. De har köpt det nyliberala konceptet rakt av. När Ulrika Messing för några år sedan föreslog förändringar i arbetsrätten blev det fackliga protester och förslaget drogs snabbt tillbaka. Nu är det statsminister Göran Persson som tänker förändra vår trygghet. "– Det finns ett nytt läge nu. LO visar stor öppenhet och arbetsgivarna realism ", sade Göran Persson nyligen. Utredningar om konfliktregler och om en starkare statlig styrning av löneförhandlingar skall presenteras nu efter valet. Regeringen har också en vilande proposition om förändringar i arbetstidslagen. Efter vänsterns stora framgångar och SAP:s katastrofala tillbakagång i riksdagsvalet undrar man givetvis om socialdemokratin med landsorganisationens hjälp vågar förändra arbetsrätten. Detta skulle kunna förorsaka ett stort uppror i LO-leden, en stor del av medlemmarna valde ju faktiskt att rösta på Schymans vänsterparti i protest mot regeringens högerinriktade politik.

Valresultatet är en hård smäll på fingrarna för regeringen Persson. Nu är SAP tvungna att förändra politikens inriktning. Visserligen sitter SAP kvar i regeringsställning utan egen majoritet, men det innebär ju att politiken måste ha stöd av både vänstern och Miljöpartiet. V har alltid haft en tendens av att lägga sig platt för socialdemokratin. Men icke denna gång, av allt att döma. Vänstern ställer krav!! Miljöpartiet har för övrigt icke haft någon tendens alls. Ett alternativ för SAP, om de vill fortsätta att föra en arbetarfientlig politik, är att vända sig till den kristna reaktionära högern, Kd, för att söka stöd för sin politik. Ett mera troligt alternativ är att socialdemokraterna säger sig vilja ha ett långvarigt samarbete med V och Mp, för att sedan utlysa nyval när de båda partierna vägrar dansa efter Perssons pipa. Sedan kan SAP ägna hela den nya valrörelsen åt att skrämma tillbaka de förlorade väljarna till partiet. Med en förbättrad position kan de sedan genomföra uppluckringen av arbetsrätten och andra nyliberala tankegångar utan några problem. Kampen för arbetsrätten är alltså på intet sätt över bara för att ni röstade vänster i valet...

 

A.Eriksson