------------------------------ 
INNEHÅLL NR 4
Reflexer

Klasskampen vs Internationalen

Arbetarägda företag?

Strejkersättning och klasskamp

Rädslan skapar tystnad på arbetsplatserna, del 1

Rädslan skapar tystnad på arbetsplatserna, del 2

Inga nya lekplatser åt de rika!

Mona Sahlin springer nyliberalismens ärenden

Aktivist riskerar 25 år

Protesterna växer i Grekland

Stålarbetare, anarkister och miljövänner i blockad

Nazister fick fängelse

Sport

AKTIVIST RISKERAR 25 ÅR
-------------------------------------------------------

PRAG. Fredagen den 27 november attackerade en grupp nynazister två FSA-IWA medlemmar på en klubb i Prag. Förövarna är välkända för sina nazi- sympatier.


Plötsligt attackerades kamraterna av minst fem nynazister som kommit till klubben efter det att de informerats om FSA-IWA medlemmarnas besök på stället. En av kamraterna slogs medvetslös och Michal Patera var ensam kvar att försvara sig mot de attackerande nazisterna. Den misshandlade Michal chockades och fruktade för sitt liv. I desperation drog han sin lagligt ägda pistol. Den mest aggressiva fascisten blev skjuten med tre skott. Michal lyckades fly från stället men greps strax efteråt av polis som tillkallats.

Redan för sex månader sedan blev Michal och ett antal kamrater attackerade av samma nazistgrupp, men lyckades då undkomma.Efter en kort polisutredning där dessa tillkallade den speciella "Antiextremist Political Police Department" blev Michal anklagad för mordförsök .

Dagen efter fördes han till häktet i väntan på rättegång. Vanligtvis brukar häktestiden vara upp till ett år innan rättegång hålls. Polisen beskriver hela händelsen som ett ideologiskt motiverat mordförsök begånget av en välkänd vänsterextremist mot en grupp av oskyldiga och skötsamma ungdomar.

Michal riskerar nu att dömas till ett fängelsestraff på 25 år, att avtjäna på något av tjeckiens hårdaste fängelser. Ingen av nynazisterna riskerar åtal. Enligt polisen finns det ca 30 000 organiserade nynazister i Tjeckien. Enbart i Prag beräknas antalet till 3000. Mer än var tredje inom poliskåren är enligt undersökningar medlemmar eller sympatisörer av nynazistiska och rasistiska organisationer.

Michal Patera tillhör de mest aktiva och hängivna klasskampsanarkisterna och militanta antifascisterna i Tjeckien. Många gånger har han riskerat hälsan i konfrontationer för att försvara den anarkistiska rörelsen och han är även ansvarig utgivare för rörelsens tidning "The Voice of Direct Action".

Michal, är i starkt behov av en bra försvarsadvokat och kostnaderna för detta kommer att överstiga det som den tjeckiska anarkiströrelsen har möjlighet att samla in. Därför uppmanar nu FSA-IWA alla revolutionära antifascister och anarkister över hela världen att stödja den fängslade kamraten.

FSA-IWAs Praggrupp samordnar försvarskampanjen, så: Skriv solidaritets och protestbrev, organisera demonstrationer och samla in pengar till försvarsfonden.

Skicka protestbrev till den tjeckiska ambassaden i Sverige och kräv att Michal Patera, släpps fri och att åtalet läggs ned med anledning av att han brutalt attackerades för sin anti-fascistiska och anarkistiska övertygelse, och endast handlade i självförsvar.

 

Fängelseadress:

Michal Patera (1976), PO BOX 5, 14057 Praha 4, Czech Republic

FSA-IWA Prag:

FSA Praha, PO BOX 5, 15006 Praha 56, Czech Republic

Tel *42040)2-90006917 International secretary,

e-mail address:

Michal defense campaign: sam20uj@axpsu.fp.slu.cz

 

 


< Föregående artikel | Hem | Nästa artikel >