------------------------------ 
INNEHÅLL NR 4
Reflexer

Klasskampen vs Internationalen

Arbetarägda företag?

Strejkersättning och klasskamp

Rädslan skapar tystnad på arbetsplatserna, del 1

Rädslan skapar tystnad på arbetsplatserna, del 2

Inga nya lekplatser åt de rika!

Mona Sahlin springer nyliberalismens ärenden

Aktivist riskerar 25 år

Protesterna växer i Grekland

Stålarbetare, anarkister och miljövänner i blockad

Nazister fick fängelse

Sport

INGA NYA LEKPLATSER ÅT DE RIKA
-------------------------------------------------------

BÅSTAD. Ortsbefolkning och naturvänner gick ut i gemensamma protester och verkar nu ha stoppat bygget av ännu en exklusiv golfbana på Bjärehalvön.


Sedan en tid tillbaka har bolaget Torekov Partners planerat att bygga en ytterst exklusiv golfbana i Påarp. Ända sedan planerna på bygget offentliggjordes, har ortsbefolkningen och naturvänner gått samman i olika former av protestaktioner för att förhindra byggandet. Området som var aktuellt är ett naturkänsligt område, vars unika djurliv är viktigt att skydda. Det har också ett värde i att fungera som ett naturskönt strövområde för de boende i området.

Torekov Partners har redan köpt marken av den tidigare fastighetsägaren, och husen skulle rivas för att bereda plats åt de rika pajaser som skulle leka där. Båstads kommun som lyssnat på den växande folkopinionen har nu beslutat sig för att använda sig av sin förköpsrätt till en av byggnaderna mitt i området. Detta innebär att det tidigare köpet hävs och planerna på ännu en golfbana spricker. Genom att på detta sätt utnyttja förköpsrätten och inte säga nej till golfbanan med hänvisning till planmonopolet, elimineras möjligheten för Torekov Partners att överklaga beslutet. Bakom bolaget Torekov Partners står direktörerna Peter Alarik, ägare av Stockholms Auktionsverk, Arne Wennberg, tidigare ägare av bloddiagnostikföretaget HemoCue, Karl-Axel Granlund, tidigare anställd på finansbolaget Nyckeln och Bertil Hult, mest känd för att hans företag EF (Europeiska Ferieskolan) sponsrat båtar till överklassens Whitbread Round the World seglingar, och han har även på senare tid velat köpa Svenska Dagbladet. Nu får dessa herrar se sin dröm om denna ytterst exklusiv golfbana gå i stöpet. Tanken med den nya golfbanan var att endast de som erlagt medlemsavgiften på över 200.000 kr skulle ha tillträde och få vara med och leka. Kanske kan de nedlåta sig till att leka på någon av de andra banor som redan existerar. Det är faktiskt så att det redan nu finns fyra golfbanor på Bjärehalvön och ytterligare två stycken har beviljats byggnadslov.Vad detta betyder för framtiden vet vi inte.

Golf har ju aldrig tillhört och kommer heller aldrig att tillhöra det vanliga folket och lyckat motstånd bäddar för att kampen går vidare, så i fortsättningen slipper vi kanske fler golfbanor.

 


< Föregående artikel | Hem | Nästa artikel >