Rödrävens sportkrönika

INNEHÅLL NR 3
LO, SAP och arbets-
rätten

Soffliggarna näst störst
i valet

Vem ska trösta Göran?

KPML(r) -i en kommun nära dig?

Sjöbopartiet halverades

Unga arga irländska
frihetskämpar

Bomben i Omagh

Klasskriget har börjat!

Demonstration mot
modedödssynder

Ett eko från 30-talets
Tyskland

Våldsam attack på
arbetare i Sydkorea

Clintons smutsiga krig

Rödrävens
sportkrönika

*Tidningarna har skrivit spaltmeter efter spaltmeter, både före och efter herrlandslagets EM-kval mot England i fotboll. Men hur många vet att det svenska damlandslaget är klara för fotbolls VM i USA 1999. Hur mycket utrymme har de fått i medierna, trots att de gått obesegrade genom VM-kvalet och nu laddar upp inför USA resan nästa sommar. Det är dags att ge damidrotten upprättelse. Nonchalansen från den massmediala kåren måste upphöra. Damidrotten måste göras tillgänglig i så väl tidningar som tv, om vi skall kunna ge den dess rättmätiga uppmärksamhet och erkännande.

 

*Att den ovan nämnda EM-kval matchen slutade med en solklar svensk seger har antagligen inte undgått någon. Underbart helt enkelt! Men mest underbart var att mitt eget favorit hatobjekt, Paul Ince visades av planen efter en brutal attack och ett ryck i håret på en redan liggande Henrik Larsson. Planens stora gigant var annars Fredrik Ljungberg, som efter denna match flyttade till Arsenal i Premier League. Succé direkt, en träning och mål efter fyra minuter på planen i premiären på Highbury.

 

*Sommarens utan tvekan största händelse, fotbolls VM, lämnade mig med en stor abstinens. Efter att tittat på ett par matcher om dagen, tog det lång tid att inse, att det inte visades någon fotboll hur mycket jag än hoppade mellan kanalerna. Säg gärna Ronaldo, Kluivert eller bröderna Laudrup, men jag säger Michael Owen om diskussionen gäller VM:s bästa spelare. Detta underbarn från Liverpool som kom in och på egen hand vände och fick ett tråkspelande engelskt landslag att börja spela sevärd fotboll, verkar inte enbart kunna spela fotboll utan väljer noga vem han vill bli sammankopplad med. Efter sitt enorma internationella genombrott, jagas Owen av sponsorer med "feta" kontrakt. Men han lär ha tackat nej till miljonbelopp från både Mc Donalds och Coca Cola, med hänvisningen att han inte gillar attityden hos dessa företag.

 

*Räddningen ur den svåra abstinensen var höstens start på allsvenskan, Söderstadions tryck och arbetarlaget Hammarbys fortsatta tätplacering. Vi får bara hoppas att den lyckade kombinationen av gladfotboll a´la Jensa Gustafson och Roffe Zetterlunds totalfotboll håller i sig, så att ingen av de gnetspelande lagen får lön för sitt fegspel.

 

*Trött blir jag på alla sportjournalister som, bara för att ligan är jämn och att det går dåligt för borgarlag som IFK Göteborg och Malmö FF, hävdar att kvalitén sjunkit och att det är kris i svensk fotboll. Däremot blir jag orolig och undrar hur det är ställt när förbundskapten Söderberg, fortfarande spelar med Coventrys gamla rundningsmärke Roland Nilsson. -Plocka bort karln!

 

*Det bortglömda dråpslaget mot den arbetarklass förankrade fotbollskulturen vaknade till liv härom veckan. Mitt i all denna fotbollsyra hade jag förträngt att Canal Plus köpt sändningsrättigheterna till den engelska ligafotbollen. För oss som vuxit upp med 32 raders system, tipsextra och senare tipslördag och som älskar engelsk ligafotboll, kändes premier league starten inte lika festlig som vanligt.

 

*I mitten av september tystnar de europeiska fotbollsklackarna. Fansen går då ut i en gemensam aktion mot UEFA:s beslut om att alla ståplatsbiljetter skall försvinna, till förmån för fler sittplatser. Representanter från olika klackar menar att detta plus de redan stigande biljettpriserna kommer och få till följd att fotbollen lämnar sin förankring i arbetarklassen och mer och mer kommer att domineras av medel- och överklassen. Kanske är det dags för lite genuint klasshat på läktarna, för att visa att fotbollen tillhör vanligt folk. För den som inte gillar fotboll säger jag bara, besök ståplatsläktaren på Söderstadion, känn samhörigheten, upptäck spelet och skrik "skjut Klasse skjut".